Voor ouders van kinderen die dit jaar in de brugklas zijn begonnen, kan de overgang van de basisschool naar de middelbare school een emotionele achtbaan zijn. Terwijl je trots bent op hun groei, kunnen zorgen en onzekerheden zich opstapelen. Hoe zit dat met een kluisje, en bij wie moet je zijn als je die per ongeluk dichtmaakt met je pasje erin? Heeft mijn kind het naar z’n zin in de klas, op school? Wat is Magister, Somtoday, Itslearning? Waar staat wat? Vaak lost het zich vanzelf op. Voor ouders en kinderen van een verse brugpieper hier een vijftal tips zodat ook jouw kind een blije brugger wordt!

ISSUE NO 1 | SEPTEMBER 2023 | 1
Slim naar de brugklas: laat jouw kind stralen!

  1. Begrip
    Er komt ontzettend veel op kinderen af in de eerste weken in de brugklas. Kinderen maken nieuwe vrienden en ze worden geconfronteerd met verhoogde verwachtingen. Ze zijn niet meer de oudste op school maar de jongste en weten weinig tot niets over de school en hun medeleerlingen. Neem de tijd om te luisteren naar de zorgen van je kind, maak duidelijk dat hun gevoelens normaal zijn en dat je er altijd bent om hen te ondersteunen.
  2. Organisatie
    De brugklas brengt (meer) huiswerk en verantwoordelijkheid met zich mee. Op de basisschool hoefde jouw kind geen moeite te doen om zijn of haar huiswerk bij te houden maar met 10 verschillende schoolvakken wordt het een hele opgave om alles te onthouden. Help je kind bij het plannen van hun schoolwerk. Leer ze hoe ze een agenda of weekplanning kunnen gebruiken en hoe ze hun huiswerk, sportclub en andere activiteiten en taken kunnen organiseren. Leer ze ook dat ze pauzes kunnen nemen om te ontspannen.
  3. Aanmoediging
    Vriendschappen zijn heel belangrijk in het leven van een tiener. Moedig je kind aan om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten zoals het gala, sportdagen en clubs om nieuwe vrienden te maken. Nodig klasgenoten uit om sociale banden te versterken.
  4. Communicatie
    Houd open communicatielijnen met je kind. Vraag hoe hun dag was, luister naar hun verhalen en problemen, en bied hulp en advies wanneer dat nodig is. Je kind moet weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen.
  5. Positief
    Blijf positief, ondanks mogelijke uitdagingen. Is het lastig? Toon begrip en steun wanneer je kind moeilijkheden ondervindt. Probeer als een nieuwsgierige onderzoeker je kind te helpen om zijn of haar obstakels te overwinnen.
    Om ouders en hun kinderen te ondersteunen bij deze belangrijke overgang, bieden wij ‘Slim naar de Brugklas’ aan. Dit programma is ontworpen voor kinderen in groep 8 of kinderen die net zijn gestart in de brugklas en die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Bij de Studieschuyt helpen we kinderen bij het ontwikkelen van studievaardigheden, time-management en het opbouwen van zelfvertrouwen. De studiebegeleiding is kleinschalig en persoonlijk, dwz. in groepjes van maximaal 3 personen. Studiebegeleiding vindt plaats in samenwerking met ouders om de overgang naar de brugklas soepel te laten verlopen.
    Samen kunnen we ervoor zorgen dat je kind straalt in de brugklas en vol zelfvertrouwen hun middelbare schooltijd kunnen beginnen. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over ‘Slim naar de Brugklas‘ en hoe we je kind kunnen ondersteunen op weg naar een succesvolle en gelukkige schooltijd.
    Heeft jouw kind de brugklas al doorlopen maar ondervindt hij of zij moeite met opstarten? Kijk dan eens bij het programma Slim leren leren en plannen of de workshop Ik leer leren: Toets- en examenvoorbereiding en/of Ik leer leren: Plannen en uitvoeren. De cursussen zijn te vinden op www.studieschuyt.nl en zijn zowel online als offline (Arnhem) te volgen.
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?