1. Leer snellezen want dit is een manier om je focus te vergroten, makkelijker verbanden te leggen, meer leesbegrip te creëren en daardoor beter te onthouden. Doordat je je beter concentreert, neem je actief waar.
  2. Visualiseer datgene dat je wilt onthouden! Maak er een plaatje bij in je hoofd; leg het bijvoorbeeld visueel boven op de kapstok, schrijf de tekst in gedachten op koelkast of hang het aan de voordeur. Maak er een plaatje, symbool of grappig ezelsbruggetje van zodat de creatieve helft van je brein kan samenwerken met je logische wederhelft! Help je brein met humor!
  3. Verankering van wat je wilt onthouden, vindt ook plaats wanneer je het aan iemand anders vertelt. Maakt niet uit wie; mag ook je  hond of kat of konijn zijn😊.  
  4. Wil je meer onthouden over een bepaald onderwerp? Lees dan door over hetzelfde onderwerp.
  5. Te logisch misschien maar waar; lees hetgeen je wilt onthouden 2 keer.
  6. (Snel)lees wat je wilt onthouden en maak na het lezen aantekeningen.  
  7. Zorg dat je omgeving opgeruimd is en er geen afleidingen in de buurt zijn. Dit komt ten goede aan je concentratie en daardoor kun je dus beter onthouden.
  8. Breek het stuk dat je moet lezen in logische stukken. Je brein raakt in de war wanneer je een hoofdstuk doorleest zonder pauze of wanneer je halverwege een zin stopt met lezen.
  9. Leer beter te onthouden door vragen te stellen over wat je leest. Begin bijvoorbeeld met jezelf de vraag te stellen; wat is mijn leesdoel?
  10. Tot slot; maak gebruik van de structuur van de tekst. Vrijwel iedere tekst begint met een inleiding en eindigt met een conclusie. Maak gebruik van de tussenkopjes om verbanden te ontdekken tussen de verschillende tekst onderdelen.

Bovenstaande tips zijn nog maar het topje van de ijsberg. Een goed humeur en beweging zijn ook positief van invloed op ons geheugen. Meer daarover op https://beeldenbrein.nl/; voor ouders van beelddenkers. 

Voor middelbare scholieren en studenten is er nog meer goed nieuws! Veel van wat hierboven wordt beschreven, is onderdeel van de studievaardigheidstrainingen Snel leren = leuk leren. Beter leren onthouden is maar een klein maar vitaal onderdeel van deze 6 weekse training. Deze training is geschikt voor middelbare scholieren en studenten vanaf klas 1 vmbo-t. Daarnaast is het voor vaders en moeders mogelijk een training Snellezen en mindmappen te doen bij de Studieschuyt. Zit je al in havo 3 of hoger? Dan is de training Actief leren leren iets voor jou!

Meer weten of gewoon aan de slag? www.studieschuyt.nl. Tot ziens in 2021!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?