Een van mijn goede voornemens is om iedere maand een nieuw blog schrijven met praktische tips en wetenswaardigheden. Eigenlijk had ik deze afgelopen vrijdag willen posten… maar zoals een ieder van ons zal herkennen; het ging niet helemaal goed met de planning. Toch komt het niet helemaal slecht uit want het is nooit te laat om het opnieuw te proberen! Leren plannen is niet altijd eenvoudig maar van proberen kun je leren! Wat kun je doen om van je wens een doel te maken?

95% procent van wat we doen, hebben we ooit geleerd en geautomatiseerd dus daar hoeven we niet meer over na te denken. 5% van ons gedrag besteden we aan nieuwe dingen als bijvoorbeeld het leren van een nieuwe vaardigheid zoals snellezen. Motivatie is nodig en dat is een dingetje bij de gemiddelde puber. Plannen is lastig, ze maken hun huiswerk niet, ze zijn niet vooruit te branden. Herkenbaar? Hoe motiveer jij je puber? Online lessen vergen veel van de concentratie en het is lastig om de aandacht erbij te houden. Wat heb je nodig? Hoe kun je intrinsieke motivatie bij jouw kind stimuleren? Het antwoord lijkt simpel: Maak van je wens een doel! Een doel zonder een plan blijft een wens, toch? In deze blog geef ik je 3 nuttige tips!

Tip 1 heeft te maken met betrokkenheid. Hoe kun je je kind helpen om betrokken te raken bij zijn eigen schoolwerk? Hij of zij gaat het niet zelf bedenken maar je kunt er wel samen over brainstormen. Laat jouw kind bedenken wat hij of zij met het huiswerk wil bereiken. Loop je ergens vast? Wat is het nut van huiswerk? Welke kwaliteiten bezit jij die je kunt inzetten voor schoolwerk?  Visualiseer samen wat de positieve uitkomst is. Een goed gevoel omdat je het af hebt, minder gezeur,  goede cijfers?

 Tip 2 gaat over autonomie. Ga samen na in hoeverre jouw kind invloed kan uitoefenen op wanneer, hoe en op welke manier hij of zij schoolwerk gaat aanpakken. Je kunt weinig invloed uitoefenen op het rooster, maar je kunt wel pauzes inplannen en leertijd. Met het vaststellen van een routine en ritme voor schoolwerk en hobby’s, krijg je grip op wat je moet doen en creëer je overzicht. De Studielift planagenda (Preview: https://www.studielift-planagenda.nl/preview.html) kan je qua planning en overzicht een heel stuk op weg helpen. Wanneer je hulp kunt gebruiken om te leren leren, denk dan eens aan het volgen van een studievaardigheidstraining. Bijvoorbeeld Snel leren is leuk leren waarbij je basisstudievaardigheden leert en meteen toepast op je schoolwerk.  Nieuwsgierig? Kijk op www.studieschuyt.nl  onder het kopje Informatie cursussen.

 Tip 3 gaat over competenties. Kun je het aan? Heb je het gevoel dat je je aandacht er minder goed bij kunt houden dan op school? Wat absoluut helpt? Aantekeningen maken tijdens de les! De belangrijkste zaken opschrijven uit de les levert 2 zaken op: je verwerkt je lesstof actief waardoor het beter kunt onthouden. Aantekeningen maken kan bijvoorbeeld door middel van een mindmap of een Cornell schema.  Hoe leer je goed aantekeningen maken? Welke manieren van samenvatten zijn er eigenlijk?  Waar ben ik goed in en hoe kan ik dat inzetten wanneer ik mijn huiswerk doe? Dat en nog meer leer je in de training Actief leren leren. Ook hierover vind je meer informatie op www.studieschuyt.nl onder het kopje Informatie cursussen.

 Wanneer je weet HOE je het moet aanpakken, kun je ook makkelijker aan de slag met WAT je moet doen. Tieners bezitten geen aan-knopje voor intrinsieke motivatie. Ook bij mijn eigen kinderen gaat die onverwacht aan of uit :). Toch valt intrinsieke motivatie wel te stimuleren! De meeste pubers zijn gevoelig voor beloningen dus maak daar handig gebruik van:). Blijf daarnaast vooral met elkaar in gesprek en benoem wat er goed gaat. We praten snel over ons kind in plaats van met ons kind. Neem je kind serieus, laat het zelf aan de slag gaan  stimuleer waar het kan. Fouten maken mag altijd want van proberen kun je leren!

Een doel zonder een plan blijft slechts een wens. En iedere reis begint met de eerste stap. Welke stap zet jij?

P.S. Mag ik een handje helpen? Meld je je kind in januari aan voor een (online) studievaardigheidstraining en ontvang 10% korting! 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?