Een toetsweek┬á­čśŐ. Onlangs kwam deze voorbij bij mijn ondernemerstraining en ik vond het een interessante eye-opener.┬á┬áJe kunt jezelf soms flink in de weg zitten omdat je heel lang denkt en vervolgens tot niks komt. Soms moet je gewoon beginnen. Dat illustreert het volgende plaatje. Kun je deze puzzel oplossen? Hoe kom je van A naar A, van B naar B en van C naar C zonder dat de lijnen elkaar raken ( en je mag er niet omheen)? Hoe kom je het snelste tot een oplossing? Door te denken of te doen?

Het helpt als je je bewust wordt van waar je tijd naar toe gaat en je te realiseren dat je een keuze hebt. Ben je altijd op het laatste moment superdruk met het maken van samenvattingen voor je toets? Ben je altijd ruim op tijd klaar met alles (kwadrant II)? Maak je tijd voor een vriend/vriendin die spontaan langskomt (kwadrant 3) of gaat er veel van jouw tijd naar Netflix, Snapchat, Insta..(kwadrant 4). Hoeveel tijd word echt besteed aan schoolwerk?

Mijn tijd ging de laatste paar weken vooral naar hele dringende en belangrijke zaken omdat ik ook meeschrijf aan een onderwijsmethode voor het schoolvak Engels. Dat zorgde ervoor dat mijn planning in de soep liep want ik had dit blog al eerder willen schrijven. Dat maakt ook dat ik veel herken van de verhalen die cursisten en hun ouders mij vertellen. De meeste middelbare scholieren herkennen veel in het oranje blokje; Insta, Snapchat en Netflix horen in dit blokje.

 Plannen. Het is niet alleen iets waarbij pubers tegen hun eigen beperkingen aanlopen…. Hoe maak je effici├źnt gebruik van de tijd die je tot je beschikking hebt? Een toetsweek begint met een planning. De volgende stap is dat je alle stof in je hoofd krijgt zodat je dat kunt gebruiken in een toets. 

ÔÇśOh, nou, ik begin altijd 3 dagen van te voren.. tijd genoeg toch?ÔÇÖ In de eerste klas blijkt dat te kunnen, in de tweede wordt dat al aanzienlijk lastiger en kom in de derde of vierde klas dan lopen veel scholieren vast. Leren ging altijd zonder al te veel inspanning. Dan worden de hoeveelheden leerstof alsmaar groter en kost het veel meer tijd om alles te leren. Dan wordt het er vaak niet gezelliger op. Het is niet fijn om je kind zo te zien, zeker als je weet dat het anders en beter kan. Van cursisten hoor ik regelmatig dat ze plannen maar zich er toch niet aan kunnen houden of ze zijn 5 uur lang zonder pauze aan het door bikkelen. Onlangs had ik een cursist die pauzes nam tussen zijn leerblokken door een aflevering te kijken van zijn favoriete serie. Tja.. leuk maar ook minder effici├źnt en dat had hij gelukkig zelf ook door­čśŐ. Het fijnste is natuurlijk dat je alles dat je op je programma hebt staan, goed kunt doen zonder stress. Daarvoor zijn er deze praktische oplossingen.

*Plan je huiswerktijd en plan de pauzes voor een maximaal rendement. Je kunt beter wat te veel leerblokken plannen dan te weinig.

*Een visuele weekindeling helpt je om inzicht te krijgen in je tijdsbesteding, zie https://www.donaldduck.nl/highlight/mijn-weekagenda/ voor een hele leuke­čśŐ, of google op studielift/handig voor handige downloads.

*Ben je puur op zoek naar een planningstool dan is de vernieuwde Planagenda van Studielift een aanrader.

*Angelique en Petra van SKUR maken oa planningstools voor pubers, zie https://www.skur.eu/. Want waarom zou je plannen niet gewoon ook leuk kunnen maken?

Plannen en leren leren zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het goede nieuws is dat deze krachtige combinatie (en meer!) geleerd kan worden door iedere middelbare scholier of student.

De studievaardigheidstraining┬áSnel┬áleren = leuk leren┬ábiedt praktische en meteen toepasbare tools waarmee je leert snellezen voor een betere focus en concentratie, hoe je meer en makkelijker kunt onthouden en hoe je een haalbare planning maakt voor een relaxed verloop van de volgende toetsweek. Zit je al in 4 havo of vwo dan leer je in┬áActief leren leren┬ámeer manieren van samenvatten, effectief overhoren en stel je een persoonlijke leermix samen. Zo krijg je inzicht in je werkhouding en je werkgedrag en help je jezelf om effici├źnt en effectief te leren. Een compleet en praktisch pakket!

Terug naar de puzzel.. Al opgelost, of nog aan het nadenken:)?

Leren leren? Het is een kwestie van doen!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?