‘Gebruik jij die overzichten ook?‘, vroeg ze mij? Ze is moeder van een cursist die ik net daarvoor had uitgezwaaid. Als onderdeel van de training Snel leren is leuk leren had Mark in maart een visuele weekindeling gemaakt. Daar zag hij ook het nut wel van in, want als die beneden hing, was z’n moeder ook op de hoogte van z’n gametijd :). Na de 1e coronaperiode en de zomervakantie hadden we afgesproken dat hij een aantal weken zou ‘opfrissen’ om hem op weg te helpen in het nieuwe schooljaar in havo 4. Zo gezegd zo gedaan. Hij begon goed; aardrijkskunde samenvatten met behulp van een mindmap. Ja, en deze week zou hij een nieuwe visuele weekindeling maken. Handig om te hebben om je leerblokken en pauzes in te plannen en te weten waar je je tijd aan besteed. Donderdag 8.30 stond hij voor de deur.

– Is het gelukt?

– Ja, eh, nou .. eh.. eigenlijk niet..

Het bleek dat hij nog wist wat hij zou lezen maar het niet had gedaan en ook zijn visuele weekindeling zat nog ingepakt in zijn hoofd. Hij keek mij afwachtend aan…  

 Een visuele weekindeling helpt je om inzichtelijk te maken waar je tijd naar toe gaat. Het helpt je om een realistische planning te maken en, in dit geval, waar tijd is voor huiswerk en ontspanning. Voor Mark, die toen ter plekke maar zelf aan de slag ging met het maken van de weekindeling, bleek het ook een eye-opener te zijn. Hij kwam gaandeweg het maken van het overzicht tot de ontdekking dat hij eigenlijk best veel tijd had. Hij was verrast en het was ook een opluchting. Wat ik te doen heb, kan dus makkelijk in die tijd en ik heb ook nog tijd over. Makkelijk in te vullen, makkelijk te reproduceren omdat deze als gratis download beschikbaar is op de site van Studielift. Ook ik maak gebruik van deze visuele weekplanningen. In ons gezin met 4 opgroeiende kinderen kan ik eigenlijk niet zonder een weekoverzicht voor mezelf. Het helpt mij met het houden van overzicht en ontlast mijn werkgeheugen zodat ik minder hoef te onthouden.

Hoewel een toets planning misschien voor je gevoel niets te maken heeft met Sinterklaas, doe je toch een beetje hetzelfde. Je plant een aantal herhalingsmomenten in en vinkt deze af zodat je de toets stof onthoudt en je kunt toepassen als het van je gevraagd wordt. Je telt af tot het toetsmoment. En al kan je kind prachtige planningen maken; het is lastig plannen als je niet weet hoeveel tijd je besteed aan bijvoorbeeld 5 sommen wiskunde of 1 bladzijde Duitse woordjes. Wanneer je weet dat je de stof beheerst, wordt het aftellen naar een toets misschien zelfs leuk. Wanneer je weet hoe je realistisch moet plannen, zorgt dat voor houvast, overzicht, rust en ontspanning. Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste want op tijd pauzeren zorgt voor beter leren!

 Wil je meer weten? Op www.studieschuyt.nl vind je informatie over de studievaardigheidstrainingen Snel leren= leuk leren en Actief leren leren. Tijdsmanagement is daar onderdeel van maar ook nog veel meer. Tot gauw!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?